Preskoči na glavni sadržaj

Šta je pelet?



Pelet je energent budućnosti i 100% ekološko biogorivo!

Od čega je i kako napravljen pelet?

Pelet je proizvod koji se dobije isključivo presanjem pod velikim tlakom piljevine,strugotine ili od nekih drugih biomaterijala,  proizvodi se od 100% prirodnih materijala i ne sadrži dodatna veziva . Najčešće se proizvodi od hrasta, bukve, jasena, graba, topole, lipe i kao takav naziva se drveni pelet, zatim  slama od soje, pšenice, kukuruzovina, ljuske od suncokreta itd.., agro pelet .  

Razlika između drvenog i agropeleta?

Osnovna razlika u sagorevanju peleta i agro-peleta jeste u znatno vecoj kolicini pepela kod agro-peleta. Dok je procenat pepela kod drvenog peleta 1% kod agro-peleta taj procenat može biti daleko veci. Prilikom sagorijevanja slame, ostatke sagorijevanja predstavljaju i topljivi silikati koje je neophodno redovno odstranjivati i koji mogu predstavljati problem u nesmetanom radu gorionika. 

Proizvodnja toplote pomocu peleta
                                                   

Gorionik na pelet radi potpuno automatski poput gorionika na gas i lož ulje. Razlika je u tome što sa peletom ostvarujete novcanu uštedu i do 40% za isti komfor u grijanju i u isto vreme znacajno doprinosite ekologiji. Kilogram kvalitetnog peleta ima kalorijsku moc preko 5 KW (odnosno 18 MJ). 1,7 kg peleta je ekvivalentno jednom kubnom metru zemnog gasa.

Odabir peći na pelete prema poziciji ugradnje
Peći na pelete se u većini slučaja instaliraju u tradicionalnom položaju, uza zid i u dovoljno velikoj prostoriji. Mi vam nudimo peći na pelete namijenjene za ugradnju na neobična mjesta:
Uske peći na pelete za hodnike
 Ove peći su smanjene dubine te su stoga idealne za ugradnju u hodnicima i prolazima.
Kutne peći na pelete
Dizajnirane posebno za ugradnju u kut. Ovakav način ugradnje omogućuje da se vrata ložišta i vatra vide s dvije strane.
Važna napomena za peći na pelete namjenjene za hodnik ili ugradnju u kut  je da dimna cijev se nalazi unutar same peći što omogućava da se peć može instalirati sa svojim leđima naslonjena na zid, nije potrebno ostaviti razmak od zida 15-20 cm za spajanje dimovodne cijevi na dimnjak.

Potrošnja po regiji
Potrošnja peleta u Europi varira zbog državnih zakona. U Nizozemskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji, pelet se koristi uglavnom u velikim elektranama. U Danskoj i Švedskoj, pelet se koristi u velikim elektranama, manjih toplana, i mali stambeni objekti. U Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, pelet se koristi uglavnom za male stambene i industrijske potrebe.
EU , najveći potrošači drvenih peleta su Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Švedska, Njemačka, Belgija..
Pelet se u većoj upotrebi koristi i u Švedskoj, u Austriji, vodeće tržište za pelete srednjih peći za grijanje (u odnosu na broj stanovnika),  procjenjuje da je 2/3 svih novih peći u domaćinstvu za grijanje su na pelet. 

EU Pellet Korištenje (tona) [ 47 ]
Zemlja
2013
4 540 000
2 500 000
2 000 000
1 650 000
1 600 000
1 320 000





Kako prepoznati „dobar“ pelet?
Zbog načina izrade, različitih sirovina i presovanja, javljaju se razlike u kvalitetu drvenog peleta.
Dobar kvalitet: sjajni, glatki, jednake dužine, nema prašine.
Slabiji kvalitet: dužinska i popriječna napuknuća, mnogo prašine u pakovanju, različite dužine

Jednostavan test kvalitete:
Stavite manju količinu peleta u čašu vode:
  •     Dobra kvaliteta: pelet tone
  •     Slabija kvaliteta: pelet pliva na površini.

    Slabiji pelet se mrvi kada ga stisnemo u ruci.

 






Pelet spada u obnovljive izvore energije i kod izgaranja pelet ne proizvodi stakleničke plinove kao izvor topline, te se smatra jednim od rijetkih apsolutno prirodnih, sigurnih i zdravih energenata. Kao i ostala drvna biomasa, peleti znatno manje onečišćuju zrak i okoliš jer imaju manje od dozvoljenih graničnih vrijednosti emisija CO, NOx i prašine.

Upotreba peleta  u domaćinstvima i industriji na jednostavan način omogućava kvalitetniji život, ne ugrožavajući okoliš i prirodu. :)


Primjedbe

  1. Nisam čula prije za pelet, ja se grijem na briket, zasad sam zadovoljna sa cijenom i kvalitetom.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Koji pelet odabrati?

 Pelet od mekog ili tvrdog drveta? Ljudi se  cijelo vrijeme pitaju: "Da li sam trebao kupiti pelet od tvrdog ili mekog drveta?" Ja mislim da je to vrlo osobna odluka. Odabir pravog peleta koji je najbolji za vas temelji se na osnovu raznih stvari, uključujući vašu peć, proračuna potrošnje, i koliko ste vremena spremni odvojiti za održavanje vaše peći. Većina peći, kamina... u današnje vrijeme su projektovane da koriste pelet od mekog i tvrdog drveta.Dakle, odabir peleta se vrši uz pomoć testiranja različitih proizvođača, koliko dobro sagorijeva na vašoj peći, kao i o veličini taloga. Pelet od mekog drveta većinom imaju veću energetsku vrijetnost, tj veću moć sagorijevanja, kao i manje pepela. Cilj pronaloženja savršenog peleta jeste ta da ste zadovoljni sa cijenom kao i sa kvalitetom. To je uglavnom istina da pelet od mekog drveta sagorijeva čišće i jače od tvrdog peleta.

Kako očistiti i održavati peć na pelete?

Prije čišćenja peći na pelete, prvo provjerite par stvari : Pročitajte upute za održavanje koje nudi proizvođač Isključite peć Provjerite da li su svi dijelovi pećnice hladni Provjerite da li je pepeo hladan Provjerite da li je soba pravilno prozračena Jednom godišnje preporučuje se servis profesionalno osposobljenog servisera. Mora očistiti dimovodni kanal, T-element i očistiti otvore, pregledati brtve i zamijeniti ih ako su istrošene ili oštećene.